Pon-czw 11-22    Pią-sob 11-23   niedz 11-22               

ikona_telefon  +48 91 43 44 089  

 

Blog

„Mamma Mia, che buona pizza!” wykrzyknie każdy Włoch, jedząc dobrą pizzę.

Włoska pizza, czyli jaka? Na grubym cieście, z dużą ilością składników, a może cienka i minimalistyczna? Czy Włosi polewają pizzę sosem? I skąd w ogóle wzięła się na naszych stołach? Odpowiedzi na wszystkie pytania w poniższym wpisie.

Od biedaków na restauracyjne stoły

Kształt obecnej prawdziwej włoskiej pizzy ma swoje korzenie w przeszłości i historii Włoch, dlatego sięgnijmy do samych początków tego dania, które zrobiło zawrotną karierę na całym świecie.

Ciasto na pizzę wywodzi się z podpłomyków, jedzonych przede wszystkich przez najbiedniejszych mieszkańców Włoch. Od starożytności do końca XIX wieku cienkie ciasto chlebowe, wypiekane w piecach opalanych drewnem, było doprawione cebulą lub czosnkiem, a następnie posypane rozmarynem, bazylią czy oregano. Od wielkiego święta urozmaicano je rybą lub serem.

Kolejną epokę pizzy zapoczątkowała pod koniec wieku XIX Margherita di Savoia, która posypany bazylią placek chlebowy z pomidorami i serem nazwała od swojego imienia margheritą. Wtedy też pizza została wyniesiona na stoły możnych. Pomidory bowiem początkowo były daniem niezwykle elitarnym.

Prawdziwa włoska pizza

Od tego czasu pizza ulegała różnym transformacjom, w zależności od kręgu kulturowego.

Jednak pamiętajmy, że prawdziwa włoska pizza ma niewiele wspólnego z lądującym często na naszych talerzach grubym plackiem z zawrotną ilością składników.  

Ta oryginalna wyrabiana jest ze specjalnej mąki pszennej, wody, soli i drożdży, przy czym ciasto musi być wyrabiane ręcznie. Nie  powinno mieć więcej niż 3 mm grubości.

Następnie ciasto piecze się w piecu chlebowym opalanym drewnem. Musi panować w nich wysoka temperatura ponad 400 stopni. Przed pieczeniem ciasto smaruje się oliwą.

Pamiętajmy, że oryginalna pizza włoska ma nie więcej niż 3 składniki.

Prawdziwym grzechem będzie również dodawanie do pizzy sosu pomidorowego. Żaden Włoch nigdy bowiem nie zepsuje smaku idealnego ciasta chlebowego ciężkim sosem czosnkowym lub pomidorowym.

W naszym Serwisie używamy plików cookies. Korzystając dalej z Serwisu, wyrażasz zgodę na stosowanie plików cookies zgodnie z Polityką prywatności. Wyrażenie zgody jest dobrowolne, w każdej chwili można ją cofnąć poprzez zmianę ustawień dotyczących plików „cookies” w używanej przeglądarce internetowej. Kliknij „Akceptuję”, aby ta informacja nie wyświetlała się więcej.