Pon-czw 11-22    Pią-sob 11-23   niedz 11-22               

ikona_telefon  +48 91 43 44 089  

 

Blog

Chociaż pizza szturmem wdarła się do najlepszych oraz najdroższych restauracji, a przez wielu konsumentów traktowana jest jak największy przysmak oraz rarytas, za który skłonni są płacić niemałe sumy, w istocie początkowo była daniem… biedaków.

Prawdziwa włoska pizza bowiem nigdy nie będzie miała więcej niż trzy składniki, co związane jest przede wszystkim właśnie z jej historycznym pochodzeniem, lecz także z chęcią podkreślenia smaku.

Obecnie często dodaje się nieco więcej składników; w dobrych pizzeriach jednak nawet tak urozmaicona pizza nie straci swoich walorów smakowych. A jaka jest jej historia?

Od palenisk na restauracyjne stoły

Pierwsza pizza pochodzi z Włoch, gdzie początkowo przyjmowała formę zwykłych podpłomyków, jedzonych przede wszystkich przez najbiedniejszych mieszkańców kraju. Danie w tej formie spożywane już od starożytności aż do końca XIX wieku. Cienkie ciasto chlebowe wypiekane było w piecach opalanych drewnem, a następnie doprawione wyłącznie cebulą lub czosnkiem. Na końcu posypywano je rozmarynem, bazylią oraz oregano, a jedynie od wielkiego święta dodawano rybę lub ser.

Pierwsza Margherita

Wiek XIX kończy pojawieniem się pizzy Margherity. Jej nazwa wzięła się od imienia Margherity di Savoia, która posypała bazylią placek chlebowy, a następnie dodała pomidory oraz ser. Co ważne, właśnie wtedy pizza staje się daniem elitarnym, ze względu na wysokie ceny i małą dostępność pomidorów.

Prawdziwa włoska pizza

XX wiek przynosi rozmaite wariacje na temat pizzy, w zależności od kręgu kulturowego, w jakim jest ona serwowana.

Najczęściej jednak wybieramy oryginalną, włoską pizzę, wyrabianą wedle tradycyjnej receptury, ze specjalnej mąki pszennej, wody, soli oraz drożdży. Ciasto wyrabia się ręcznie, w taki sposób, aby nie przekraczało 3 mm grubości.

Następnie piecze się je w piecu chlebowym opalanym drewnem, w temperaturze ponad 400 stopni, uprzednio smarując się je oliwą.

Warto także zdać sobie sprawę, że zwyczaj polewania pizzy dodatkowym sosem czosnkowym lub pomidorowym już na talerzu, to zwyczaj, który przywędrował ze Stanów Zjednoczonych i jest całkowicie obcy w kolebce pizzy, czyli we Włoszech.

W naszym Serwisie używamy plików cookies. Korzystając dalej z Serwisu, wyrażasz zgodę na stosowanie plików cookies zgodnie z Polityką prywatności. Wyrażenie zgody jest dobrowolne, w każdej chwili można ją cofnąć poprzez zmianę ustawień dotyczących plików „cookies” w używanej przeglądarce internetowej. Kliknij „Akceptuję”, aby ta informacja nie wyświetlała się więcej.